Om Idun

Namnet

Nya livskrafter i arbetsliv och utbildning – det vill vi.
IDUN är ett kvinnonamn som betyder ”att förnya naturen”. Det kommer också från unna som betyder ”älska”. Idun beskrivs som kärlekens, fruktbarhetens, den eviga ungdomens och kunskapens gudinna. Hon vaktade de gyllene äpplen som gav asarna evigt liv.

Syftet

Vi vill erbjuda dig ett utvecklande och integrerande arbetsliv och lärande, och vara en plattform att ta steg och utveckla din kompetens mot arbetsmarknaden. Vi framställer och säljer också högkvalitativa biodynamiska/ekologiska varor och tjänster för omvärlden.

Yrkena

  • Storkök/lunchrestaurang/förädling
  • Kafé/bakning/service
  • Ekologisk/biodynamisk odling och förädling samt utemiljö
  • Vaktmästeri/fastighet/hantverk
  • Kreativ verkstad/cykelverkstad

Platsen

Idun har sin verksamhet vid Skäve gård i närheten av Järna, är lantligt beläget men nära Järna tätort och allmänna kommunikationer (se karta) ca 2 km från E4. Skäve är ett bysammanhang där flera oberoende verksamheter samsas och många privatpersoner bor, i nära anslutning till en biodynamisk bondgård. Där finns en bank, dagliga verksamheter, waldorfförskola, redovisningsbyrå, konstnärsateljé, privat stall, bondens ungdjur i ladugården samt några LSS-boenden, allt omgivet av vacker gårds- och parkmiljö.
Vi ser gärna att gäster och besökare får ta del av den lantliga miljön, våra högkvalitativa produkter samt en unik gästvänlig och social atmosfär. Själva mötet, det sociala utbytet med personer från omvärlden är en viktig del av meningsfullheten i vårt arbetssätt. Vi vill finnas för omgivningens verkliga behov. Tillgång till social gemenskap och helhetssammanhang stärker det individuella.

Vad vi gör

Livsmedlen vi producerar är grönsaker, frukt och bär, örter, blommor, bakverk, lunchmåltider samt förädlade produkter, bla örtkryddor, äppelmust, ketchup och inläggningar mm. Vi underhåller park och utemiljöområden – gräsmattor, buskar och träd, rabatter och grusgångar mm. Vi underhåller även byggnader ut- och invändigt. På Kreativa verkstan i Järna tätort producerar vi egendesignat återvinningshantverk, och reparerar cyklar mm. Vi samarbetar också med stiftelsen Norrbyvälle gård.

Erfarenhet/kompetens

I de yrkesområden vi utvecklat inom daglig verksamhet har vi byggt upp en erfarenhet av att arbeta med stöd inom arbetslivet i form av en utåtriktad daglig verksamhet. Under ett flertal år har vi samarbetat med gymnasieskolor kring olika former av praktik/APU/APL. Vi utvecklar nu den inriktningen ännu mer. Vi tar ett steg vidare, och öppnar i det nya sociala företaget upp bredare möjligheter att ta emot personer i arbetslivsförberedande insatser. Vi är också diplomerade handledare i Skolverkets utbildning för handledare åt lärlingar/APL.